Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Türkçe Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut 6 Haziran Dünya Diyetisyenler günü hakkında açıklamalarda bulundu.


Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut ‘‘Ülkemizde diyetisyenlerin mezun olduğu ilk gün 6 Hazirandır. Diyetisyenler Günü, 1986 yılından bu yana 6 Haziran'da kutlanmaktadır. İnsan sağlığının korunmasında, hastalıkların tedavisinde, gebeler, çocuklar, yetişkinler ve yaşlı bireylerin beslenmesinde, toplum sağlığında, yemek şirketlerinde menü planlama ve mutfak yönetiminde, sporcuların beslenmesinde, önemli yeri olan tüm değerli diyetisyenlerimizin sağlığın geliştirilmesinde ve yaşamın kalitesini arttırılmasında görev aldıkları için günlerini kutluyor başarılarının devamını diliyorum.’’ dedi.

‘‘Öncelikle diyetisyenliğin tanımını yapmak istiyorum. Diyetisyenlik unvanı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde 4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlamış kişilere verilir.  Beslenme ve Diyetetik ise beslenme ilkeleri, besin işleme yöntemleri, besin kimyası, anne ve çocuk sağlığı, hastalıklarda beslenme, toplum sağlığında beslenme, sporcularda beslenme, bağırsak sağlığı-mikrobiyota ve sürdürülebilir beslenme gibi alanları içeren bir bilim dalıdır. Diyetisyenler, yaşamın ilk anından son anına kadar bireyleri ve toplumu beslenme biliminin ışığında büyüme, gelişme, sağlığın korunması ve sürdürülmesi amacıyla bilinçlendiren ve eğitim veren sağlık profesyonelleridir. Bireylerin ve toplumun yanlış beslenme alışkanları veya yeterli ve dengeli beslenememesi gibi problemler sebebiyle kronik hastalıklar yaygınlaşmaya başlamıştır. Halk sağlığı açısından bu durum kritik bir düzeyde olup sağlıklı beslenme konusunda toplumu bilinçlendirmek hayati önem taşımaktadır.’’ şeklinde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut sözlerine ‘‘Obezite görülme sıklığı, her geçen gün daha da artarak adeta bir salgın haline gelmiştir. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa’da obezite oranında birinci sıradadır. Bu durumla birlikte diyetisyenlik mesleği günümüzde daha önemli hale gelmiştir. Sedanter yaşam tarzı, yanlış beslenme davranışları, sosyal medya ve televizyonun sağlıksız besin reklamlarını öne çıkarmaları, fast-food merkezlerinin artışı gibi faktörler obezitenin artmasının sebepleridir. Bu durum ile ilgili halkın diyetisyenler tarafından sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir.’’ diyerek devam etti.

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, ‘‘Sağlıklı nesiller yetiştirmek için bireyleri ve toplumu aydınlatan, yaşanan sorunlara çözümler üreterek sağlığın korunması ve bunun sürdürülmesi için büyük sorumluluk sahibi değerli diyetisyenlerimizin 6 Haziran Diyetisyenler Günü Kutlu Olsun’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.