Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Sosyal Hizmet








 Sosyal Hizmet Kulübü'nden “YEDAM ve Multidisipliner Çalışma” Etkinliği


Sosyal Hizmet Kulübünün hazırladığı “Yedam ve Multidisipliner Çalışma” etkinliğine konuşmacı olarak katılan Psikolog Berna Baltacı ve Sosyal Hizmet Uzmanı Kasım Yazıcı, Yeşilay Danışmanlık Merkezi uygulamalarından bahsetti.


26 Mart 2021 tarihinde 14:00-15:00 saatleri arasında “YEDAM ve Multidisipliner Çalışma” isimli Sosyal Hizmet Kulübü’nün etkinliği gerçekleştirildi. Öğretim Görevlisi Betül Çolak’ın moderatatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Psikolog Berna Baltacı ve Sosyal Hizmet Uzmanı Kasım Yazıcı katıldı. Etkinlikte ilk olarak kendisinden kısaca bahseden Berna Baltacı daha sonra Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin ne olduğu, hangi sorun alanlarıyla ilgilenildiğine dair bilgi verdi. Alkol ve madde bağımlılığı alanlarında tedavi ve danışmanlık boyutlarında multidisipliner çalışma modeli olan “Yedam Modeli” çerçevesinde hizmetlerin sunulduğundan bahseden Psikolog Baltacı, Psikososyal tedavi planları ile kişiye özgü müdahale programlarını anlattıktan sonra sosyal çalışmacılar tarafından gerçekleştirilen sosyal inceleme değerlendimesi ve müdahale planlarını içeren sosyal uyum programlarına kısaca değindiktikten sonra sözü Yazıcı'ya bırakmıştır.

Klinik ilk görüşme, inceleme, analiz gibi tüm müdahalelerin tek bir sistem  üzerinden yürütülmesini sağlayan “Yedamsoft” uygulamasından bahseden Yazıcı, multidisipliner çalışmalarda tüm sürecin tek bir çatı altında toplanılarak etkin bir hizmet çerçevesinin yürütüldüğünü belirtmiştir. Kasım Yazıcı, Yedam'larda biyopsikososyal müdahale sürecinin tıbbi müdahale, sosyal destek müdahalesi ve ruhsal müdahale aşamalarından oluştuğunu ve birey, aile ve gruplarla çalışmaların yürütüldüğünü aktarmıştır. Sosyal hizmet desteklerinin danışanlarla, sahada ziyaretlerle, ailelerle çalışmalarla ve mentörle çalışmalar ile yerine getirildiğini aktaran Yazıcı, ülkemizde neredeyse her ilde "Yedam" merkezlerinin bulunduğundan bahsetmiştir. Bu açıdan kişilerle çalışmalar yürütülürken mikro, mezzo ve makro düzeyde iş birliklerin sağlanılmasının hedeflendiği Yedam modelinde Yedam atölyeleri ile bireylerin boş zamanlarının değerlendirildiği, meslek edinmelerine yönelik çalışmaların yürütüldüğü ve aynı zamanda kişileri riskli ortamlardan uzak tutmaya çalışıldığı bir süreçten bahsetmiştir. Sosyal hizmet uzmanı Kasım Yazıcı ve Psikolog Berna Baltacı “Bağımlılık hem bir beyin hem de aile hastalığıdır.” diyerek danışan ve aile sisteminin birlikte düşünülmesi gereken bir süreç olduğunu belirtmenin önemli olduğunun altını çizdikten sonra bu kapsamda merak edilen sorulara yanıtlar verdikten sonra etkinlik sonlandırılmıştır.

Yedam