Odyoloji

Odyoloji Nedir, Odyolog Kimdir?

Odyoloji tanım olarak işitme bilimini ifade etmektedir.

İşitme ve denge bozukluklarının tanılanması ve rehabilitasyonunun sağlanması, tanısı konulan bu bozuklukların önlenmesi ile ilgilenen bir disiplindir. Odyoloji bölümü ise işitme ve denge kayıplarının erken teşhis edilmesi ve uygun tedavinin rehabilitatif yaklaşımla gerçekleştirilmesinde yetkin bireyler yetiştiren bölümdür.

Odyoloji; her yaş grubu için işitme ve denge bozukluklarının tanılanmasına ve önlenmesine yönelik çalışmaları, uygun cihaz seçimi ve uygulaması da dahil olmak üzere habilitatif / rehabilitatif tedavi yaklaşımlarını içeren bir bilim dalıdır.

2011 yılında yapılan meslek tanımına göre; ''Odyolog, Odyoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun; bireylerde işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak işitme, denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleyen; sağlık meslek mensubudur.''

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü 2013 yılında açılmıştır.
Ülkemizde Odyoloji eğitimi veren 39 devlet, 22 vakıf üniversitesi bulunmaktadır (2021). Odyoloji bölümünün amacı, işitme ve denge bozukluklarının tanısı ve rehabilitasyonu ile ilgili çalışan ve “Odyolog” unvanı verilen sağlık mensupları yetiştirmektir. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü, diğer üniversitelerinden farklı olarak Almanya orijinli bir akreditasyon kurumu olan AHPGS tarafından akredite edilmiş bir bölümdür. Bölümümüzün uluslararası akredite bölümlerinden biri olması, tescillenen kaliteli bir eğitim sunduğunun göstergesidir.

Bölümümüz lisans programı öğrencilerine, yüksek bilgi standartları, klinik hizmetler ve araştırma koşullarını sunarak halka en iyi hizmeti sunabilmelerini amaç edinmiştir.