Odyoloji

Klinikte Odyolog Olmak

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Odyolog Ayşe Özer ile özel bir vakıf üniversitesinin Odyoloji bölümü 1. sınıf öğrencisi tarafından Odyoloji bölümü ve Odyolog olmak hakkında röportaj gerçekleştirildi.

Uzman Odyolog Ayşe Özer sorulan sorulara içtenlikle cevap verdi.

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Uzman Odyolog Ayşe Özer. 1990 Şanlıurfa doğumluyum. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Odyoloji Bölümü 2017 mezunuyum. 2020’de Üsküdar Üniversitesi Nörobilim yüksek lisansımı bitirerek uzmanlığımı aldım. 2019’dan beri İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji bölümünde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktayım aynı zamanda Beylikdüzü Kolan Hospital’da klinik odyolog olarak çalışıyorum.

Bu mesleği seçmenizde neler rol oynadı?

Benim zamanımda çok yeni bir bölümdü. Geleceği parlaktı. Doçent hocamın konuşması beni bu bölüme yönlendirdi. İyi ki de bu bölümü seçmişim.

İş hayatınızda bir gününüz nasıl geçiyor. Bizimle paylaşır mısınız? Bir günde kaç hastaya bakıyorsunuz?

Oldukça yoğunum gün içinde, bu nedenle randevu sistemli çalışıyorum. Aynı zamanda üniversitede ders anlatıyorum. Hastanede 5-6 hastadan fazla almamaya gayret ediyorum, verimliliği arttırmak için.

Bu işin hem akademik hem de sektörel kısmında olmak sizi zorlamıyor mu?

Elbette zorlukları var ancak işimi severek yaptığım için yorgunluk hissetmiyorum.

Bu meslekte sizi en çok zorlayan şeyler neler?

Hastaların testlere koopere olamaması beni çok zorladı. Özellikle pediatrik grupta çalışmak çok zor, örneğin klinik BERA testinde her ne kadar konforlu bir alanda çalışsak da; bebeklerin uyuması evde olduğu gibi olmuyor, test zaman alıyor ve aile yorgun düşüyor.

Hastanede yaşadığınız stresle ve üzücü olaylarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Mesleğimi çok severek yapıyorum, bundan dolayı kendimi şanslı hissediyorum. Hangi işi yaparsanız yapın eğer severek yaparsanız zorluklarının üstesinden gelirsiniz.

Hastalarla sağlıklı bir iletişim kurma konusunda üniversitede veya sonrasında aldığınız eğitimler oldu mu?

Hayır, ayrıca eğitimini almadım. Üniversitede bunun temeli verilmekte, sonrasında da kişisel ilişkilerimi geliştirdim.

Klinik tecrübeniz olduğu için bu sorunun cevabını merak ediyorum; Odyolog unvanınızla hiç ameliyata girdiniz mi?

Evet ek engeli olan hastalarıma genel anestezi altında klinik BERA testi yapıyorum. Bunun için ameliyathaneye sık sık giriyorum. Çalıştığım klinikte koklear implant cerrahisi uygulanmadığı için bu ameliyatlara girmiyorum.

Meslek hayatınız boyunca en heyecan verici tecrübeniz neydi?

İlk ameliyatta, klinik BERA testi yaptığımda ve akademik olarak başladığım ilk gün çok heyecanlıydım.

Odyolog adaylarının bilmesinin fayda sağlayacağını düşündüğünüz bir hayat tecrübeniz var mı?

Herkesin hayatında zorluklar, engeller olabilir. Bu hem eğitim hem iş hayatında karşımıza çıkabilir. Benim verebileceğim tavsiye şu ki; hiçbir zaman pes etmesinler, her zaman daha iyisi için çalışsınlar ve kendilerini geliştirmeyi amaç edinsinler.

Odyoloji alanında değiştirilmesini ya da iyileştirilmesini istediğiniz bir konu var mı?

Akademik olarak daha fazla eğitmen, öğretim görevlisi olursa eğitim kalitesinin artacağına inanıyorum.

Odyoloji bölümü öğrencilerine ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

İşini severek ve sabırla yapsınlar, en önemlisi bu. Öğrencilerimize tavsiyem, kendilerini hep geliştirsinler, özellikle yabancı dil olmazsa olmaz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bana böyle güzel bir fırsat tanıdığınız için teşekkür ederim. Senin gibi genç ve yetenekli biriyle tanıştığım için mutluyum. Eğitim öğretim ve iş alanınızda başarılar diliyorum.