Odyoloji

COVID-19 Vestibüler sistemi etkiler mi?

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Taşkın COVID-19’un vestibüler sistem üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.

Taşkın, “Son dönemde güncel yaşantımızı etkileyen, sağlık sisteminde de büyük sıkıntılara neden olan COVID-19 hastalığında, genellikle hastaların geliş şikayetleri ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve nefes darlığıdır. Bunlar en sık gördüğümüz şikayetler olup, hastalığın etkilemiş olduğu organlara bağlı olarak da ek semptomlar karşımıza çıkabiliyor. Bunlardan bir tanesi de baş dönmesi olabilir nadiren de işitme kaybı ve his kayıpları olarak karşımıza çıkabiliyor.” dedi.

Hastalığın vestibüler sistem üzerindeki etkileri ile ilgili, “COVID-19 hastalığında birçok organ tutulabiliyor. Daha çok damarlara yönelik hasarlara bağlı semptomlar olarak ya da koku kaybı gibi sinir sistemini de etkileyen bulgular karşımıza çıkarken vestibüler sistemin de etkilenmiş olabileceği düşünülüyor, henüz kanıtlanmadı, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.” dedi. Konuşmasına şöyle devam etti: “Koronavirüs hastalığının, sinir sistemini etkileyen bir hastalık olduğu düşünüldüğü zaman vestibüler sistemin de etkilenmemesi mümkün değil, dolayısıyla COVID-19 hastalığı geçiren hastalar baş dönmesi şikayeti ile karşımıza çıkabiliyor.”

“Virüs, merkezi sinir sistemini etkilediği zaman akut dönemde baş dönmesi şikayetini bu hastalarda görebiliyoruz.” şeklinde konuşan Taşkın, uzun dönemde hastaların vestibüler semptomları için henüz kanıtlanmış çalışma olmadığını, pratikte ise periferik vestibüler bir hastalık geliştiyse bu semptomların geçici olduğunu, hastalığın türüne göre bazen günler bazen aylar sürebildiğini ekledi.

Pandemi sürecinin oluşturduğu stresin baş dönmesini tetikleyebileceğini söyleyen Taşkın,  stresin tetikleyici olduğu, ataklarla ortaya çıkan, baş dönmesine neden olan Meniere hastalığının görülme sıklığının bu süreçte artan stres ile artabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Ümit Taşkın “Sonuç olarak COVID-19 tüm organları etkileyebiliyor, özellikle damarsal yapıları ve sinir sistemini etkileyen bir hastalık. Merkezi sinir sistemini etkilediği gibi, vestibüler semptomlara neden olacak şekilde vestibüler sistemi de etkileyebilir. Henüz kanıt göstereceğimiz bir çalışma olmamakla birlikte COVID-19 geçiren hastalarda vestibüler sistemin de etkilendiğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.