Odyoloji

2021-2022 Bahar Yarıyılı Odyoloji Seminerleri Devam Ediyor

Odyoloji Bölümü araştırma görevlilerinin Odyoloji bölümüne yönelik sunumlarıyla gerçekleştirilen seminer sunumları bahar dönemi sonuna kadar devam edecektir.

Seminer sunumları bu hafta Arş. Gör. Çağla Türk’ün “Dış Kulak Yolu Anatomisi” konulu sunumuyla gerçekleştirildi. Türk, sözlerine temporal kemik anatomisinin bölümlerinden bahsederek başladı.

Ardından kulak anatomisini ve kulağın bölümlerini görsellerle birlikte sundu. Dış kulağa gelindiğinde ise dış kulağın bölümlerinden olan aurikulanın (kulak kepçesi) yapısını ve innervasyonlarını anlattı. Aurikulanın embriyolojik gelişiminden ve konumundan bahseden Türk, üç ekstrensek kas ile kafaya bağlandığını ifade etti. Aurikulanın soğuktan, sıcaktan korunabilmesi için kan damarlarından zengin olduğunu söyleyerek aurikulanın damarlarından bahsetti. Aurikuladan sonra dış kulak yolunun konumundan, boyutlarından, yapısından, komşuluklarından, erişkin ve çocuk bireylerdeki yapısal farklılıklarından, sinirlerinden ve görevlerinden söz etti. Son olarak kulak zarını anlatan Türk, zarın yapısını, tabakalarını, boyutlarını, önemli anatomik yapılarını görselleriyle birlikte sundu.

Sunumunun sonunda sözlerini örnek bir haber ile sonlandıran Türk, Kasım 2016'da kol dokusundan kulak üretmeyi başaran Çinli Plastik Cerrah Guo Shuzhong ve arkadaşlarının, kolda yetiştirdikleri yapay kulağı, trafik kazasında sağ kulağını kaybeden hastanın kafasına naklettiklerini ve kan akışını sağlayabildiklerini ifade etti.

Seminere Odyoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı, sunum sonunda konuya ilişkin sundukları katkılar ve sunuma yönelik teşekkürler ile verimli geçen seminer sona erdi.