Odyoloji

2021-2022 Bahar Yarıyılı Odyoloji Seminerleri

Odyoloji Bölümü seminer sunumlarında bu hafta Arş. Gör. Çağla Türk’ün “Akustik Refleks” konulu sunumu ile gerçekleştirildi.

Türk, sunumuna akustik refleksin tanımından söz ederek başladı. Akustik refleks konusuna ilişkin örnek olgu sunumu ile görseller sundu. Akustik reflekslerin gözlenmesi için gerekli şartlardan bahsetti.

İpsilateral refleks ve kontralateral refleks kayıtlarının nasıl alınacağını, kaydın alınabilmesi için yapılması gerekenleri ve akustik refleks arkını anlattı.

Akustik refleksin klinikte kullanımı ile ilgili olarak, orta kulak patolojilerinin incelenmesinde, otoskleroz ve kemikçik zincir kopukluklarının ayırıcı tanısında, iletim tipi kayba yol açan patolojilerin var olup olmadığının saptanmasında, sensörinöral işitme kayıpları arasında ayırıcı tanı yapılmasında (metz testi, refleks decay) ve fasial sinir lezyonlarında lezyonun topogrofik olarak değerlendirilmesinde kullanıldığından bahsetti. Akustik stapes refleksi, refleks decay ve metz recruitment kavramlarını anlattı.

Patolojilere göre akustik refleks sonuçlarını bildiren Türk, iletim tipi patolojilerde, koklear patolojilerde, retrokoklear patolojilerde, VII.sinir hasarında, VIII.sinir (işitme siniri) tümöründe, intra-axial beyinsapı patolojilerinde, VII. sinir (fasial sinir) periferik lezyonlarında akustik refleks sonuçlarını değerlendirdi.

Türk, İşitsel Nöropati Olgu sunumunun ardından akustik refleks konusuna ilişkin makale örneğini paylaştı ve sunumunu akustik refleks konusunu özetleyerek sonlandırdı.

Yüz yüze ve online katılım imkanının bulunduğu seminere Odyoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı, sunum sonunda konuya ilişkin sundukları katkılar ve sunuma yönelik teşekkürler ile verimli geçen seminer sona erdi.