Odyoloji

10 Ekim Dünya Odyologlar Günü

Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının tanılanması, rehabilitasyonunun sağlanması ve önlenmesi ile ilgilenen disiplindir.

Üniversitelerin Odyoloji bölümlerinde, işitme ve denge kayıplı bireylerin erken teşhis edilmesi ve uygun tedavi ve rehabilitatif yaklaşımların gerçekleştirilmesinde yetkin bireyler yetiştirilir. Odyoloji eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilere “Odyolog” unvanı verilmektedir.

Odyologlar meslek yaşamına atıldıklarında,
  • İşitme ve dengeyle ilgili hastalıkların tanısal testleri yapar. Aynı zamanda hasta rehabilitasyonunu da gerçekleştirir.
  • İşitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazları belirler ve rehabilitasyon cihazlarının programlanmasını yapar.
  • İşitme kaybının önlenmesine ve işitme sağlığına yönelik çalışmalar yapar.
  • İşitme tarama programlarında görev alan odyologlar, bu programlardaki testleri yapar.
  • Cerrahi işlemler sırasında oluşan işitme ve dengeyle ilgili sinir monitörizasyonu yapar.
  • İşitsel implant ameliyatları sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını sağlar ve kontrol eder.
  • İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabilitasyonu yapar.
Her yıl Odyologlar tarafından çeşitli etkinlikler ile kutlanan 10 Ekim Dünya Odyologlar Günü; Türkiye Odyologlar ve Konuşma Uzmanları Derneği – OKSUD’un teklifiyle ilk kez 2014 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Ekim ayı; 2008 yılında Amerikan Odyoloji Akademisi (American Academy of Audiology)  tarafından ''Ulusal Odyoloji Farkındalık Ayı'' olarak belirlenmiştir.

Türkiye Odyologlar ve Konuşma Uzmanları Derneği’nin teklif ve girişimleri ile 2014 yılından itibaren 22 ülke 10 Ekim’i Dünya Odyologlar Günü olarak kabul etmiştir. Odyoloji ile ilgili dernek ve meslek örgütleri 10 Ekim’in özel gün olarak kabul edilmesini onaylamıştır. ABD, Avustralya, Belçika, Finlandiya, İrlanda, İspanya, İsrail, Portekiz ve Romanya gibi birçok ülke ile; Avrupa Odyoloji Federasyonu, odyoloji dernek ve meslek örgütleri bu konuda destek bildirimlerini yayımlamıştır. İşitme ve konuşma uzmanları, ekim ayı boyunca biraraya gelirler. Bu sayede Odyoloji konusunda farkındalık yarılıyor. Yenilikçi ve yaratı düşüncelerin biraraya geldiği kongrede uzmanlar özellikle erken tanı ve tedavinin önemi vurgulamaktadırlar.

Arş. Gör. Azize KÖSEOĞLU
Arş. Gör. Çağla TÜRK