Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Hemşirelik (İngilizce)








 “Sağlık Kuruluşlarında Yeni Nesil İlaç Yönetimi” Söyleşisi Gerçekleşti


Ecz. Füsun KOLAT’ın gelişen teknoloji ile birlikte sağlık kuruluşlarında ilaç yönetim sistemlerindeki değişimler ve yeni nesil cihazların kullanımına yönelik sunumu ve bilgilendirmelerini içeren etkinlik 18 Aralık 2020 tarihi saat 13:00 – 14:30 arasında 96 katılımcıyla gerçekleşti. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği UAM ve Hemşirelik Kulübü’nün ortak katılımıyla gerçekleşen etkinlikte sağlık teknolojileri hakkında detaylı bilgilere yer verildi.


Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği UAM danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Serap YEŞILKIR BAYDAR’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Hemşirelik Kulübü danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Funda KARAMAN “İlaç sistemlerinin hemşirelik uygulamalarında oldukça büyük bir önemi vardır. Öğrencilerimizin de oldukça yararlı bilgiler edineceğini ve güzel bir etkinlik olacağını düşünüyorum.” diyerek sözü Hemşirelik Kulübü başkanı öğrencimiz Mahsum SIĞINÇ’a bıraktı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan SIĞINÇ’ın Hemşirelik Kulübü’nün etkinliklerini ve üyelik bilgilerini içeren konuşmasını ardından etkinlik başladı.


Invotek Sağlık Teknolojileri bünyesinde Operasyon ve Pazarlama Müdürü olarak görev almakta olan Ecz. Füsun KOLAT; eğitim bilgileri, eczacılık ve ilaç hazırlama sistemlerine yönelik tecrübelerini aktararak sunuma başladı. Sunumunun “Geleneksel İlaç Yönetimi Yaklaşımı”, “Yeni Nesil İlaç Yönetimi Yaklaşımları”, “Hastalara Etkiler” ve “Meslek Gruplarına Etkiler” olmak üzere 4 ana içerik üzerinde temellendiğini ileten KOLAT, “Stok Yönetim Süreçleri” ve “Klinik Süreçler”e yönelik ayrıntılı bilgiler verdi.


İlaçların hazırlanmasını “IV İlaç Hazırlama”, “Kemoterapi Hazırlama”, “TPN Hazırlama” ve “Oral Tablet Sulandırma” olarak çeşitlendiren KOLAT, önceden servis ortamlarında hazırlanan ilaçların artık Merkezi Ünitelerde hazırlandığını iletti. KOLAT, bu süreçlerde sterilite ve hastane enfeksiyonu riskleri, insana bağımlı süreçte ilaç hatası riskleri, sağlık ve güvenlik sorunları, hemşirelik iş yükü gibi önemli konularda ayrıntılar verdi. “İlaç hatalarının hastanın ölümüne kadar gidebilen oldukça büyük sonuçları olduğu gibi beraberinde maliyetle ilgili sorunlar da getirmektedir.” diyerek sunumuna devam eden KOLAT, insana bağlı ilaç hataları ve hataların maliyetine yönelik örnekler, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.


“Yeni Nesil İlaç Yönetim Yaklaşımları” ile değişen süreçlere değinen KOLAT, hekim-hemşire-eczacı arasındaki mutabakatın önemine değindi. KOLAT sunumuna yeni teknolojilerden örneklerle devam ederek; Merkezi İlaç Hazırlama ve Paketleme Ünitesi, İlaç Hazırlama Robot ve Cihazları, İlaç Transfer Robotları, Otomatik Kabinler ve Hasta Başı Doğrulama’yla ilgili ülkemiz ve dünyadaki durumu paylaştı.


İlaç Yönetim Sistemleri’nin ilaç hatalarından kaçınma, doğru ilaç etkinliği sağlama, daha kısa hastanede yatış süreleri gibi hasta kazanımları üzerindeki olumlu etkisi ve eczacılar,hemşireler, biyologlar, diyetisyenler gibi meslek gruplarına kazanımlarıyla sunumunu tamamlayan KOLAT’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla etkinlik sona erdi.