Dil ve Konuşma Terapisi

Okul Öncesi Dönem Dil Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü ve kulübü tarafından Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Beyza KİBAR’ın katılımıyla “Okul Öncesi Dönem Dil Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi” konulu seminer gerçekleştirildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü ve Kulübü tarafından 27 Aralık 2021 tarihinde “Okul Öncesi Dönem Dil Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi” konulu seminer gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Uzm. Dkt. Beyza KİBAR, okul öncesi dönemde görülen dil bozuklukları hakkında bilgileri öğrencilerimize aktardı.

“Dil; duygu ve düşüncelerimizi paylaşabilmek için kullanılan kurallar bütünüdür. Dil edinimi için en önemli koşul iletişimdir. Dil bozuklukları; anlama, ifade etme, okuma ve yazma alanlarında bir gecikme ile karakterizedir. Dil bozukluklarını değerlendirme sürecinde ise normal gelişim evrelerini bilmek önemlidir. Sadece standardize testler ile yapılan bir değerlendirme doğru değildir.” diyerek sözlerine devam etti.

“Çocuğun başvuru nedeni nedir? Medikal tanımla var olan problem durumu nedir? Ne zaman ortaya çıkmış? Hep var olan bir durum mu? Aniden mi ortaya çıkmış, yoksa yavaş yavaş mı? İlaç kullanımı var mı? 0-2 yaş arasında bir orta kulak enfeksiyonu geçirmiş mi?” gibi değerlendirmeye yönelik soruların muhakkak sorgulanmasını gerektiğini vurguladı.

“Çocuğun ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilmiş bir terapi programı yapılır. Değerlendirme bu açıdan çok önemlidir. Temel Kural: Çocukların dili geliştirebilecekleri ortamı onlar için hazırlamalıyız. Çocuğun büyüdüğü çevreyi ve çevresindeki kişileri çocukların dili edinebilecekleri ortama göre şekillendirmeliyiz.” ifadesinde bulundu.

Son olarak terapi yaklaşımları üzerine detaylı bilgi veren Uzm. Dkt. Beyza KİBAR seminere katılım sağlayan öğrencilerden gelen soruları yanıtladıktan sonra konuşmasını sonlandırdı. Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah TÜNCER, Dr. Öğr. Üyesi Turgay DAĞTEKİN, Öğr. Gör. Betül ÖZSOY TANRIKULU ve Arş. Gör. Rumeysa Nur AKBAŞ, katılımları için Uzm. Dkt. Beyza KİBAR’a teşekkürlerini sundu.
Okul Öncesi Dönem Dil Bozukluklarında Değerlendirme ve TerapiOkul Öncesi Dönem Dil Bozukluklarında Değerlendirme ve TerapiOkul Öncesi Dönem Dil Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi