Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Unesco’nun Okulda Şiddet, Zorbalık ve Siber Zorbalığa Karşı Uluslararası Gün kapmasında etkinlik düzenlendi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi (Tr) Bölümünün 04.11.2021 tarihinde ‘’Okullarda Akran Şiddeti ve Zorbalık’’ konulu düzenlediği etkinliğe Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Pınar Vural katılmıştır.


Unesco’ya üye olan devletlerin Kasım’ın ilk perşembesini, Siber zorbalık dahil okullarda şiddet ve zorbalığa karşı uluslararası gün olarak ilan etmiştir. Bu gün, UNESCO’nun 40. Genel Konferansı'nda, 193 üye devletinin oybirliğiyle kabul edilmiştir. 2019'da yayınlanan ve 144 ülkede yürütülen UNESCO'nun "Rakamların Ardında: Okulda şiddet ve zorbalığın sona erdirilmesi" araştırması, dünya genelindeki neredeyse üç öğrenciden birinin önceki ay en az bir kez zorbalığa uğradığını göstererek problemin boyutuna vurgu yapmıştır.

Prof. Dr. Pınar Vural,  zorbalık davranışının tanımından, çeşitlerinden bahsetmiştir. Vural ''Zorbalık döngüseldir. Zorba kişi davranışı başlattığında, kurban korkak ve pasif kalmaktadır. Eğer yardım alamazsa daha çok kişinin zorbalık davranışına katılmasına sebep olacağını belirtmiştir.

VURAL,''Zorbalık davranışı gösteren çocukların akranlarından fiziksel olarak daha zayıftır, empati becerileri gelişmemiştir. Genel olarak saldırgan ve dürtüsel bir yapıya sahiptirler'' dedi. Zorbalık davranışıyla karşılaşanlar; şok, korku, kızgınlık, yetersizlik, suçluluk, acı, üzüntü, endişe, pişmanlık gibi duygular içinde olduğunu belirtmiştir.

Konuşmasında Prof. Dr. Pınar Vural, Zorbalık ile ilgili kurbanın ne yapması gerektiğini, doğru bilinen yanlışları, ruh sağlığı açısından neler yapılması gerektiğini aktarmıştır. Katılımcıların soruları ve Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi A. Yüksel Barut’un katkıları ile etkinlik sona ermiştir.


SBF