Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Sağlıklı Gelişim Platformu'nda “Ekran Bağımlılığı ile Başa Çıkma Yöntemleri” Etkinliği Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanlığı ve Öğrenci Dekanlığı işbirliği ile Sağlıklı Gelişim Platformu kapsamında “Ekran Bağımlılığı ile Başa Çıkma Yöntemleri” konulu etkinlik gerçekleştirildi.


26.03.2024 tarihinde saat 14.00 ile 15.00 arasında gerçekleştirilen etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri katılmış olup etkinlik, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten ELKİN’in konuşması ile başladı. ELKİN; Ekran bağımlılığının çocukların sağlığına etkilerini kısaca açıklayarak sözü etkinliğin Eğitmeni olan Arş. Gör. Rabia Ceren ATEŞ’e bıraktı.

ATEŞ; medyanın çocuk gelişimi üzerine etkilerinden; erken yaşlardan itibaren uygunsuz içeriğe aşırı süre maruz kalınması sonucunda gelişimsel sorunlar, kas-iskelet sistemi sorunları, dil gelişiminde sorunlar, obezite, yetersiz uyku ve fiziksel hareketsizlik gibi problemler yaşanabileceğinden bahsetti. Konuşmasında; ‘Çocukların teknoloji kullanımında ‘İçerik ve Süre’ olarak dikkat edilmesi gereken iki temel unsur vardır. Teknolojinin yaşa uygun içerik ve yaşa uygun süre ile kullanılması çocuğun yaşamını zenginleştirmektedir. Çocuğun 3 yaşından önce ekran karşısında zaman geçirmemesi gerekmektedir. 3-5 yaş arasında ekran süresi ise 1 saati geçmemelidir. Medyadaki şiddete uzun süre maruz kalan çocuklarda şiddete karşı duyarsızlaşma, şiddeti hoş görebilme ve şiddeti taklit etme davranışları gözlenmektedir. Teknoloji kullanımı ile çocukların dil gelişiminin desteklenmediği araştırmalarca kanıtlanmıştır. Dil gelişimini desteklemek için çocukla karşılıklı olarak etkileşim kurulmalıdır’ demiştir. Bilgilendirici konuşma sonrası atölye uygulamalarına geçilmiştir. Atölye sonunda öğrencilerin değerlendirmeleri alınarak etkinlik sona ermiştir.








1B