Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Kumar Oynama Bozukluğu


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Oğuzhan KILINÇEL kumar oynama bozukluğu ile ilgili paylaşımlarda bulundu.


Pandemide evde geçirilen süre ile kumar oynama miktarı ve süresinde artış saptanmıştır. Bu nedenle de kumar oynama bozukluğunu tanımak ve bilmek önemli hale getirmiştir. Kumar oynama daha yüksek değerde bir kazanç sağlama umuduyla başka bir şeyi riske atma eylemi olarak tanımlanır. Kumar oynama bozukluğu (KOB) işlevsellikte bozulmaya neden olacak şekilde ve sürekli bir biçimde kumar oynama davranışını ifade eder. KOB, hem bireyi hem de ailesini olumsuz olarak etkiler. Bu olumsuzluklar sosyal problemler, maddi kayıplar, öz kıyım girişimleri, adli problemler, işyeri sorunları ve düşük yaşam kalitesi gibi problemlerdir.
 
2013 yılında KOB, son zamanlarda davranışsal bağımlılık için bir ilk olan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, Beşinci Baskı (DSM-5) “Madde ile İlişkili ve Bağımlılık Bozuklukları” grubunda sınıflandırılmıştır.
 
Kumar Oynama Bozukluğu’nun Sıklığı Nedir?

KOB’un genel popülasyonda yıllık yaygınlığı %0.2 ile %0.3 arasındayken yaşam boyu yaygınlığı %0.4 ile %1 arasındadır. KOB erkekler arasında daha yaygın olsa da son yıllarda kadınlar arasında da artış görülmeye başlamıştır. Yapılan bir araştırmada kumar oynama problemi olanların 1/3’ünün kadın olduğu saptanmıştır. KOB genelde erkekler arasında ergenlik döneminde başlarken kadınlarda 20-40 yaş arasında başlamaktadır. Kadınlardaki geç başlangıca rağmen ilerleme daha hızlı olmaktadır. Cinsiyet farkı tercih edilen oyun çeşidini de etkilemektedir. Kadınlar daha çok şansla ilişkili oyunları tercih ederken (Slot makinaları, tombala, video poker oyunları vb.), erkekler beceri gerektiren oyunları tercih etmektedir (kart oyunları, at yarışı, spor iddiaları vb.).
 
Eşlik Eden Durumlar
 
KOB’da eşlik eden başka psikiyatrik durumların bulunması beklenen bir durumdur. Yapılan bir çalışmada yaşam boyu KOB oranı %0.6 olarak saptanırken bu kişilerin %96’sının yaşam boyu en az bir ruhsal bozukluk için tanı ölçütlerini karşıladıkları, %49’unun ise ruhsal bir bozukluk için tedavi gördüğü bildirilmiştir. Madde Kullanım Bozukluğu’nda KOB için risk üç kat artarken, KOB varlığında alkol kullanım bozukluğu (AKB) riskinin 4 kat arttığı saptanmıştır. Tüm bunlar nedeniyle KOB’dan şüphelenildiği anda bireyi psikiyatri uzmanına yönlendirmek, tedavi sürecini hızlandırmak için çok önemlidir.
 
Kumar Oynama Bozukluğu Neden Önemlidir?

Topluma olan ilgisi nedeniyle, kumar oynama bozukluğu sadece psikiyatristler, psikologlar ve diğer ruh sağlığı profosyonelleri için değil, diğer sağlık kurumlarının da dikkati çekmelidir. Bununla birlikte, halk sağlığını korumak için, kumar oynamayı en iyi nasıl düzenleyeceğinizi ve kumar sorunlarını nasıl önleyeceğinizi ve tedavi edeceğinizi anlamak önemlidir. KOB tanısı alan bireylerin sadece %10 ‘u tedavi için girişimde bulunmaktadır. Kumar oynama bozukluğu tedavisi psikiyatri uzmanlarınca yapılır. Bu nedenle kumar oynama bozukluğundan şüphelenildiği anda psikiyatri uzmanına yönlendirilmesi hem bireyin sağlığı hem de halk sağlığı için çok önemlidir.