Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Zeytin Ağacı Günü Etkinliği


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF), Beslenme ve Diyetetik (Türkçe) Bölümü tarafından "Zeytin Ağacı Günü" başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Moderatör ve Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, Araştırma Görevlisi Başak Can, Öğretim Görevlisi Münevver Başak Onat ve Öğretim Görevlisi Dilara Serarslan katıldı.


Etkinliğin moderatörü Ayşe Huri Özkarabulut, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco tarafından belirlenen Dünya Zeytin Ağacı Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zeytinin önemine vurgu yapan Özkarabulut, Suat Çağlayan'ın "Ben Zeytin Ağacıyım" şiirini okudu. Etkinlik konuşmacılarının mesleki deneyimlerini izleyicilerle paylaşan Özkarabulut, sözü konuşmacılara bıraktı.

Etkinliğin ilk konuşmacısı Araştırma Görevlisi Başak Can, Zeytin Ağacı'nın mitolojisini ve tarihini anlattı. Araştırma Görevlisi Başak Can, “Zeytin ağacı; Kutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın, arınmanın ve yeniden doğuşun kısaca erdem ve insani değerlerin simgesidir. Semavi dinlerin her üç kutsal kitabında da kutsal bir ağaç olarak geçmektedir.'' dedi. Zeytin ağacının anavatanı, tarihçesi ve kullanıldığı alanlardan bahseden Başak Can, zeytin ağacının dallarının da Türk Diyetisyenler Derneği ambleminde yer aldığını belirterek sözlerini tamamladı.

Etkinliğin ikinci konuşmacısı Öğretim Görevlisi Münevver Başak Onat, zeytin ağacının meyvesi, zeytinyağı ve zeytin ağacının sağlığa olan etkilerinden bahsetti. Öğretim Görevlisi Başak Onat, "Zeytin, yüksek yağ içeriği ile bilinen bitkisel bir kaynaktır, botanik sınıflandırmasında meyve olarak yer alır." dedi. Zeytinyağının içeriğinden ve üretiminden bahseden Başak Onat, zeytinyağının saflaştırma derecesine göre ayrılmasından bahsederek konuşmasına devam etti. Başak Onat, zeytinyağının depolanması ve kalori içeriği, zeytin yaprağı ve zeytin yaprağının sağlığa olan etkilerinden bahsederek sunumunu sonlandırdı.

Etkinliğin üçüncü konuşmacısı Öğretim Görevlisi Dilara Serarslan, Akdeniz diyeti hakkında genel bilgiler verdi. Dilara Serarslan, Akdeniz diyetinin tarihçesi ve besin içeriğinden bahsederek, diyet içeriğinin ağırlıklı olarak zeytinyağı, sebze, meyve ve tahıllardan oluştuğunu belirtti. Öğretim Görevlisi Serarslan, Akdeniz diyetinin temel özelliklerinden ve Akdeniz diyeti piramidinden bahsetti. Bu diyetin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, tip 2 diyabet ve obezite üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyledi. Akdeniz diyeti-kilo kontrolünden bahsettikten sonra bu diyetteki zeytinyağı içeriğini anlatarak sunumu sonlandırdı.

Üçüncü konuşmacının ardından dinleyicilerden gelen sorular yanıtlandı. Etkinliğin sonunda moderatör Ayşe Özkarabulut, “Konuşmacılarımıza bize sundukları değerli bilgiler için teşekkür ederiz. Seyircilerimize katılımları ve sabırları için teşekkür ederiz.” dedi ve etkinlik sona erdi.