Sağlık Bilimleri Fakültesi - sbf@gelisim.edu.tr

Beslenme ve Diyetetik








 Beslenme ve Diyetetik Bölümü


Beslenme ve Diyetetik, toplumun her kesiminden bireylerin sağlığının korunması ve yaşam kalitelerinin arttırılması için araştırmalar yapan, sürekli öğrenmeyi gerektiren, öğrenilen bilgileri etik kurallar çerçevesinde uygulamaya dayalı bir bilim dalıdır.


Değişen hayat şartları ve yeni teknolojilerin kullanımı ile hızla güncellenen beslenme alanında en son çalışmalar nutrigenomiğin ve kişiye özel diyetin gerekliliğini ön plana çıkarmıştır. Bununla beraber mikrobiyotanın hastalıklarla ilişkisinin kanıtlanmış olması, sağlıklı mikrobiyotanın yapılandırılması, fonksiyonel besinlerin tüketimi, antioksidanların posa ve probiyotiklerin doğru tercihi konularının önemi de artmıştır. Beslenme biliminin görevlerinden biri de toplum beslenmesi ile ilgili sürdürülebilir planlar oluşturmak ve bu projeleri hayata geçirmektir. Sadece bireyi değil, toplum beslenmesini de inceleyen beslenme bilimi, sürdürülebilir beslenme, alternatif besin kaynakları ve uzayda beslenme gibi konularda da çalışmaktadır.

Bölümün Tarihçesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde 2012-2013 Öğretim Yılında Beslenme ve Diyetetik Türkçe Bölümü olarak öğrenci kabulüne başlayan Beslenme ve Diyetetik Bölümü, ilk mezunlarını 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında vermiştir. Aynı yıl, Beslenme ve Diyetetik İngilizce Bölümü de öğrenci kabulüne başlamıştır. 2016-2017 yılında İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tezsiz Yüksek Lisans Programı açılmıştır.

2017 yılında, Beslenme ve Diyetetik Bölümü sağlık, sosyal bilimler gibi dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonunu yapan Almanya merkezli Accreditation Agency in Health and Social Sciences (AHPGS) tarafından Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu bünyesinde akreditasyon almaya hak kazanan bölümlerden biri olmuştur. 25.11.2020 tarihli 31315 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3203 sayı nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile “Sağlık Bilimleri Yüksekokulu” “Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüştür. 2020-2021 Eğitim- Öğretim yılında İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesine dahil olan Türkçe ve İngilizce Beslenme ve Diyetetik Bölümleri güncel müfredatları ile diğer sağlık profesyonelleriyle ortak çalışabilen diyetisyenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
 
Laboratuvar Olanakları

Son teknoloji cihazlar ile donatılmış laboratuvarlarımızda uygulamalı derslerimizi gerçekleştiriyoruz ve 2. ve 4. sınıflarda ise yoğun bir şekilde alan uygulamaları yapıyoruz.
Beslenme ve Diyetetik Türkçe ve İngilizce Bölümlerine ait Besin Analizleri Laboratuvarı (C-Blok 013 numaralı lab), Mutfak Laboratuvarı (C-Blok-019 numaralı lab), Antropometri Laboratuvarı (C-Blok 002 numaralı lab) olmak üzere 3 tane laboratuvar bulunmaktadır.

Çalışma Alanları  
Diyetisyen

Multidisipliner, çok yönlü eğitimle mezunlarımız; besin sanayisi, Arge kurumları, anne ve çocuk beslenmesi, toplum sağlığı, yaşlı bakım evlerinde,  toplu beslenme yapan kurumlarda, sporcu beslenmesi, diyet danışma merkezlerinde, hastalıklarda diyet tedavisi yapan yataklı ve yataksız sağlık kurumlarında, enteral / parenteral beslenme alanı, onkoloji diyetisyenliği, hemodiyaliz diyetisyenliği, bariyatrik cerrahi diyetisyeni olarak çalışma alamlarına sahiptirler. Lisansüstü ve doktora yapan mezunlar akademisyen olarak da meslek eğitimi yapan kuruluşlarda çalışma olanağı bulabilir, eğitici olarak görev yapabilirler.  

Tüm eğitim süresince insan ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu bilen, mesleğini seven, kendisine inanan, önce zarar vermeyen, ekip çalışmasını bilen, mücadeleci profesyoneller yetiştirirken, geleneksel ile yenilikçi arasında köprü olabilmek bölümümüzün diğer hedeflerindendir. 

 
Dr. Öğr. Üyesi  Ayşe Huri Özkarabulut